Kijken wordt Smullen - verhalende kunst

Dorothea Christiane Hassink, (1965 - Lochem) is actief als beeldend kunstenaar sinds 1991. In dat jaar rondde zij op haar verjaardag, (12-05), haar studie af aan de kunstacademie AKI in Enschede. Sindsdien heeft ze geëxposeerd in verschillende galerieën, kunstcentra en musea.

Dorothea's wandobjecten zijn frivool. Uitbundige, sterke kleuren gecombineerd met glitter, plastic en keramiek. Bezaaid met kraaltjes en siersteentjes zoeken de objecten de grenzen van de smaak. Het is meer dan kitsch. De mierzoete verpakking zorgt voor vrolijkheid, maar ook voor bedriegelijke gevoelens. Er is geen sprake van alleen maar een luchtige verpakking: de werken vertellen een verhaal.

In miniatuurschilderijtjes met een gouden engeltje of een zilveren glitterboeddha lijkt de schoonheid van een hogere macht te worden gevierd. Het verhaal van de werken kan voor een ieder verschillen, maar inhoudsloos, dat zijn ze zeker niet.
De glitters en kraaltjes trekken de toeschouwer als het ware het doek in. Dan worden 'details' als munten, keramische miniatuurkatjes of kleine boeddha's goed zichtbaar. Het resultaat is dat objecten vatbaar zijn voor een nieuwe uitleg of een ander inzicht. De objecten 'de koekoeksklokken met inhoud' lijken chaotisch, maar zijn juist zeer geordend. Alles staat in een goede verhouding tot elkaar, er is duidelijk sprake van een evenwichtige verdeling van de gebruikte materialen.  

Foto:Portret van de kunstenaar